türkçe sözlü rap müzikte dönemlendirme - bol sözlük

türkçe sözlü rap müzikte dönemlendirme



başlık no:35644 okunma:807



  1. evet arkadaşlar bildiğiniz gibi tarihsel olgular incelenirken genellikle dönemlendirme ile başlanır. siz türkçe sözlü rap müziği nasıl dönemlendirirsiniz.

    örneğin benimki şöyle

    teşekkül dönemi 95-00

    islamic force, cartel, nefret in başrol olduğu dönem

    türkiyede ilk örneklerin ortaya çıkışı 00-05

    ceza ve sago key in ilk ağır toplarını bıraktıkları dönem

    geniş kiltlelere yayılması 05-10

    dizilere jingle yapan, internet kafelerse sağda solda çalınmaya başladığı dönem

    nispeten fetret 10-17

    güzel, nevi şahsına münhasır işleri olduğu bir dönem olsa da türkçe sözlü rap müziğin geri planda kaldığı dönem

    yeniden ortaya çıkış 17-20

    yeniden ana alım müzik oluşu


    bu dönemlendirme kişisel gözleme dayanıyor. daha isabetli bir dönemlendirme öneriniz varsa görmek isterim.
    ek demek ekmek und cekirdek
    16/10/2020 23:52 ~ 23:54
    heart_plus : 11 stat_minus_2 : 0 


  2. goat sayesinde yükseliş 23 ekim ve sonrası
    harameynalamut fedaisi
    17/10/2020 10:04
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 1 


  3. Rap'in Türkiye'de ortaya çıkışından sonra, 2005 - 2010 yılları arasında geniş kitleye yayılmasını sağlayan bir çok etken var. Bence en büyüğü underground'da çıkan kaliteli isimler. Sefalet tayfası, Olympos tayfası, başlı başına Sansar Salvo... Genç yaşta oldukça amatör ruhla yapılan şarkılar, dissler, konserler yine aynı yaşlardaki genç dinleyiciyi kendine çekti.

    2010 - 2017 yılları arasındaki fetret devri bana göre herkesin underground'dan çıkmaya çalışmasıyla başladı. Mc'ler bandrollü albüm için deneysel çalışmayı bırakıp garantiye oynamaya başladılar. Battle şarkıları sevilen adamlar tamamen battle, melankolik şarkıları sevilen adamlar tamamen melankolik takıldı. Deneysellik ve üretkenlik azaldı. Underground ortamını seven dinleyici bandrollü albümünü samimi bulmadı. Hiphoplife'ın ve forum sitelerinin popülerliğinin azalmasıyla dinleyicideki heyecan da azaldı. Arabeskçi emolar türkçe rap'in ismine gölge düşürdü. Dinleyici kitlesi epey dağıldı.

    Artık değişim ihtiyacı duyan piyasa sonunda 2017'de değişime uğradı. Yine bana göre bu dönemde rap'in yeniden yükselişe geçmesinin en büyük nedeni müzik stream platformları. Spotify, Apple Müzik gibi dijital platformların yaygınlaşması mc'lerin bandrollü albüm yapmadan da para kazanmasını sağladı. Bu platformlar sayesinde viral olan Müptezhel albümü de hem trap'in, hem de trap'e karşı düşmanlık sayesinde boombap rap'in popüllerliğini artırdı. Cebine para giren mc'ler daha profesyönel ekipmanlarla, iyi beatmaker'larla daha kaliteli işler çıkardı. Ve günümüz rapi şekillendi.

    Peki ya türkçe rap gelecekte nasıl olacak acaba? Ben autotune kullanımı azalarak r&b ile harmanlaşmasını veya retro bir tarza bürünmesini bekliyorum. Bekleyip göreceğiz...
    deeptone
    17/10/2020 10:14 ~ 10:17
    heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0 




  4. 2015-2017 arasında "yükseliş öncesi dönem" şeklinde bir zaman dilimi yaşandı denilebilir. suspus, günah benim, 366. gün gibi birçok hit bu aralıkta çıkmıştı. hep sanki müptezhel ve trap ölmekte olan piyasayı diriltti gibi yorumlansa da zaten bu süreçte eskisine kıyasla daha canlı bir piyasa vardı.

    bu arada 2020 yılından sonra rapin tekrar gerileyeceğini düşünüyorum. rapçiler artık "ne çıkarsak tutuyor zaten" modunda işler çıkarmaya başladı. şu an türkiye listelerinde tepelere çıkabilen rap işlerin çoğunluğu popvari işler zaten. piyasadaki vizyon eksikliği diken üstünde, pop ve arabeske sırtını dayamak zorunda olan bir rap müzik ortamı ortaya çıkarıyor.


    ayrıca insanlar doymuyor arkadaşlar. bakın perşembe gecesi başlığına, "bu hafta bereketsiz, bu hafta harman kaldık" tarzında birçok yorum görürsünüz. 1 ay parça çıkarmayan adam sessizliğe bürünmüş oluyor amk? bu adamlar sanatçı, nasıl yumurta sıçar gibi haftada bir şarkı çıkarsınlar? günümüzde sanatçılar albüm çıkarmamakta haklı aslında, zamanında 1 albüm alınıp o albüm aylarca yıllarca dinlenirken şimdi çıkan işler birkaç haftada çöpe atılıyor ve yeni işler aranıyor. şimdi fuat omurga'daki parçaları ayda bir single olarak çıkartsa 2 yıl boyunda aralıksız üretim yapmış olurdu, herkes fuat'ın üretkenliğinden bahsederdi. güzel eserler kısa sürelerde ortaya çıkmıyor, sanatçıları seri üretime sokmaya çalışırsak herkes sansar gibi proje peşinde koşar hale gelir.

    mobilde olduğum için farkında olmadan bıraz konu dışına çıkmış olabilirim, demek istediğim şey rap müzik piyasası bu baskıyı uzun vadede kaldıramaz. patron abidik gubidik melanko iş spamlamaya devam eder, ezhel afrotrape mahkum kalır. ta ki piyasa tekrar duraksayana kadar. rap müziğin tekrar 2010larda olduğu gibi bir vasatlaşmaya uğraması kaçınılmaz.

    (bkz: türkçe rapin 2010-2015 arası karanlık dönemi)
    (bkz: 2010-2017 arası türkçe rap)
    solmaz zannettigin yesil
    17/10/2020 10:17 ~ 10:37
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0 


  5. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: