rakim

#441841 - bu entryi ortalama 207 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. hiphop tarihinin en etkili isimlerinden biridir. bana göre kool g rap ile birlikte net en etkili isimdir. yaptıkları ile dinlediğimiz bu müziğe lirikal olarak çağ atlatmış, kendisinden sonra gelen 80'ler ve 90'lar mc'lerinin direkt olarak örnek aldığı bir isim olmuştur. bazı şeyleri ilk defa yapan, bazı şeyleri de ilk defa yapmasa da popülarize eden yaygınlaştıran kişidir. bu müziğe etkisini dilim döndüğünce şöyle anlatmaya çalışayım.

    "grandmaster flash and furious five" 80'lerin başında conscious hip hop ile ortaya çıktıklarında rap artık geri dönülemeyecek bir yola girmişti. bundan böyle zencilerin sosyal sıkıntılarını ve adaletsizlikleri dile dökebilecekleri bir nimet halini alan bu müzik her ne kadar içerik anlamında çok farklı bir noktaya evrimleşse de hala lirikal olarak kendini aşamıyordu.

    grubun en önemli ismi ve ilk büyük baba rapçilerden olan "melle mel" de günümüzde artık oldukça basit kaçacak genelde cümle sonlarına denk gelen kafiyeler yapmaktaydı. hemen hemen aynı dönemde olan "grandmaster caz" reyizin teknik olarak bir tık daha iyi olduğu söylenebilir zira ben ilk defa bir kelime ile iki kelimenin kafiye yapıldığını onda gördüm. ancak yine de teknik olarak çok büyük bir viraj alınmış değildi.

    bu yıllarda yine rap yapan kool moe dee hiphop'ta teknik anlamda ilk defa bir şeyleri farklı yapan ilk isimdi. fast rap, battle rap gibi tanımların doğmasına sebep verdiği gibi, ilk defa "internal rhyme" yani iç kafiye yapan ve teknik anlamda komplex kafiye düzenlerini kullanan mc oldu. bu yıllarda hiphop camiasında oldukça popüler olan ll cool j, run dmc gibi figürler de teknik anlamda çok farklı bir şey yapamadılar.

    rakim'den önce, yukarıda az da olsa özetini geçtiğim üzere teknik ve lirikal anlamda birçok gelişme kat edilse de, hiçbiri 1986'daki my melody ve eric b is president single'ları ve sonraki yıl gelen paid in full albümü kadar hiphop camiasında etkili olamadı. rakim hem iç kafiyelerin sıklığını arttırmıştı hem de hem bazı yerlerde kafiyeleri çok heceli yapmıştı. bazen bir kelime ile dört kelimeyi bile kafiye yapıyordu. kullandığı kelimeler rap camiasında çokça kullanılan kelimeler değildi, kelime dağarcığı çok net ki kendisinden evvel gelen rapçilerden zengindi ve çok büyük bir ihtimalle en önemli farkı flowa çağ atlamasıydı. kendisinden öncekilerden flowu daha iyiydi demeyeceğim bile zira kendisinden önce neredeyse flow yoktu. kool moe dee der ki: "flow kelimesinin yaygınlaşması bile rakim ile olmuştur. biz bu kelimeyi ondan önce çok kullanmazdık." bu flowu da sağlayan o kadar ince dokunuşlar var ki.

    en basitinden rakim evvelindeki mc'ler gibi bağırmazdı. çok basit gibi görünüyor ama bunun bile etkisi var. ll cool j, beastie boys, krs one, run dmc gibi dönemin en büyük isimleri mikrofona tüm enerjilerini kusarken, rakim inanılmaz relax bir vokal kullandı. kafiyeleri bazen beatten bağımsız oturturdu. herkesin cümle sonunda beklediği kafiyeyi yapmaz bir dahaki cümleyi beklerdi. sıradan bir şekilde icra edilen 4 satıra 4 cümle kalıbını çok net kırdı ve belki de cümlelerin kafiye ile bitme zorunluğu tabusunu yıkan o oldu. bu gibi incelikler onun artık rapi teknik olarak çok farklı bir seviyeye çıkarmasını sağladı. bu saydığım hususların çoğunu ilk yapan olmasa da en güzel yapan olduğu için rakim'e direkt olarak tüm hiphop camiası god mc dediler. melle mel'den tut eminem'e ne kadar mc var ise rakim'in yaptığının çağ açıp kapatan bir şey olduğunu söylemesi boş bir şey değildir. 86'dan 21. yüzyıla kadar(hiphop'un net ki en güzel yılları) özellikte new york'ta yapılan tüm raplerin ve flowun en büyük mimarı bu adamdır.

    pattes

    2/8/2024 23:51 ~ 02/08/2024 23:54
        heart_plus : 8 stat_minus_2 : 0 
    #441841