#439562 - bu entryi ortalama 201 saniyede okuyabilirsiniz.
Herkesin anlayacağı şekilde açıklamak gerekirse Tıpkı Windows, MacOS gibi bir işletim sistemidir fakat bunlardan ayıran can alıcı özelliklere sahiptir. En başta özgür yazılım olması sebebiyle yani kaynak kodunu istediğiniz gibi görüntüleyip değiştirebilme, yeni oluşturduğunuz versiyonu ücret ödemeden yayınlayabilme haklarına sahip olmanız sebebiyle çokça avantajı bulunmaktadır. Bu yüzden Linux tek bir işletim sistemi değildir, aslında Linux çekirdeğin ismidir fakat daha rahat anlaşılması için bunları kurcalamaya gerek yok, biz Linux tabanlı olan dağıtımların hepsine şimdilik Linux diyelim.
Dediğim gibi özgür yazılım olduğu için farklı farklı Linux dağıtımları bulunmaktadır. Windows kullanmak isteyen birisi eski versiyonlar haricinde bir alternatif bulamazken Linux'un kendi içinde tonla alternatifi vardır ve kullanım amacınıza göre istediğiniz dağıtımı kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda Microsoft gibi büyük şirketler tarafından değil de direkt olarak topluluk tarafından geliştirildiği için güvenlik güncellemelerini en hızlı şekilde almakla birlikte birçok iyi özelliği de beraberinde getirir. Topluluk deyince gözünüzde ufak çaplı bir şey canlanmamalı, İnternette bulunan çoğu sunucu Linux tabanlı olduğu için ve büyük şirketler tarafından sıkça kullanıldığı için çok büyük destekçileri ve yazılımcı kitlesi vardır, bu sebeple belki de Microsoft kadar bilinmese de Microsoft'tan daha büyük yazılımsal destekler almaktadır. Örneğin Google da bu topluluğun bir parçasıdır, düzenli olarak Linux Vakfı'na bağış yapsa da sadece bununla kalmaz, Android de bir Linux tabanlı işletim sistemidir yani Android'i geliştirirken bir yandan Linux'a da yazılımsal katkıda bulunmuş oluyor. Buradan yola çıkarak sürekli geliştiren büyük bir topluluk olduğunu anlayabilirsiniz.
Hatta Bol Sözlük sunucusu bile bir Linux makinede kurulu olabilir :|
Kişisel kullanım için de çok kullanışlıdır, en iyi kısımları güvenlik ve kişiselleştirmedir. Örneğin Windows'ta görünümü değiştirmek için farklı bir versiyona geçmeniz gerekirken Linux'ta bunu tek bir komutla farklı bir masaüstü ortamını indirip oturum açarken tek tıkla seçerek değiştirebilirsiniz. Maalesef kişisel kullanımı çok yaygın değil, bunun en büyük sebepleri Windows'un alışkanlığından vazgeçilememesi, insanlara zormuş gibi gelmesi (Artık her şey diğer işletim sistemlerindeki gibi halledilebiliyor, eskisi gibi değil), Adobe, Autodesk gibi firmaların yazılımlarının desteklenmemesi ve benzeri sebeplerdir. Fakat kullanıcı sayısı git gide artıyor ve kendini kabul ettiriyor.
2 yıl boyunca kişisel bilgisayarımda kullanmış birisi olarak çok memnun kaldım, mühendislik programları desteklenmediği için mecburen Windows'a geri dönmek zorunda kaldım ama bir şans vermenizi şiddetle tavsiye ediyorum, gerçekten rahatladığınızı hissedeceksiniz.
Kişisel kullanımda popüler değil dedim ama iş istasyonlarında ve sunucularda fazlasıyla rabet görüyor çünkü kullanımı kolaydır ve teknik kısımda yaşanan sorunlara direkt müdahale edebiliyorsun.
Söylemeyi nasıl unuttum bilmiyorum ama kullanımı ücretsizdir. Paralı dağıtımlar da var ama onları bedava olsa da kullanmazdım.
Ayrıca sistemi hiç yormadığını söylemezsem haksızlık olur, Windows 11 kurduğumda sistemin boşta 3GB ram yediğini görünce çok şaşırdım çünkü 2024'e ait güncel bir sürümü 12 yıllık eski bir bilgisayarda bile rahatça kullanabiliyor, her istediğimi eksiksiz yapabiliyordum. (Oyun oynamak hariç tabii, 12 yıllık diyorum :D)
Denemek isteyenlere önerdiğim dağıtımlar: Debian, Ubuntu, MX Linux
Sevdiğim bir kanalın birkaç videosunu buraya da bırakıyorum.