yapay zeka

#437403 - bu entryi ortalama 139 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Müziğe olan etkisinin birkaç başlık altında incelenmesi gerektiğini düşündüğüm teknoloji. Suno ai, udio ai ve gpt-4o özelinde yorum yapacağım.

    söz yazımı/lirisistlik: cırt. Tahmin edebileceğiniz gibi en iyi performansı İngilizcede gösteriyor ama o şekilde bile yazdığı sözler ilkokul müsameresi seviyesinde. Ya da ergenlerin freestyle atışmaları gibi. Derinlik veremiyor, çok nadir örnekler dışında. Ha ama Allahı var İngilizcede rhyme konusunda iyi sayılır. Türkçede ise sadece yazarken fikir almalık olabilir bence şu anki düzeyde.

    vokal performansı ve flow: armonilerin üzerinde eh işte ama atonal okumada genellikle cırt. Nota geçişleri çok bariz çarpıyor kulağa. Yapay zekaya birkaç yüz tane şarkı ürettirip dinlemiş bir insan, böyle bir işin en iyisiyle bile karşılaştığında "lan bunu yapay zeka okumuş olamaz" diyemez. ses kalitesinin henüz 2008 gibi kulağa gelmesinin yanında bir de autotune'a bile benzemeyen sert ton değişiklikleri bunu aşikar kılıyor.

    beat: güzel looplar üretebiliyor ama beklersiniz ki bir beat 4 dakika boyunca aynı loopu dinletmesin. işte yapay zeka, ürettiği beatlerde ya aynı loopu dakikalarca dayıyor ya da ileride loop değişince şarkının keyi bile değişiyor, bir loopun arkasından alakasız, uyumsuz looplar geliyor. İstisnaları vardır ama genelde böyle. Bir de sevdiğiniz beatmakerların beatlerini düşündüğünüzde araya eklenen basit ama zekice detaylar olur bilirsiniz, işte ne bileyim bir yerde drum loop kesilir, bir yerde 808'ler şov yapar, başka bir yerde melodiye reverse atılır, diğer bir kısımda 2-3 saniyelik dudak ısırtan bir sample girer. İşte yapay zeka bu yaratıcılıktan da yoksun, hem de neredeyse tamamıyla. Her şeyin yanında bir de çok bahsedildiği gibi bas yürüyüşlerini henüz beceremiyor.

    Armoni oluşturma: hah işte bu konuda canavar gibi. 3-4 nota basarak yapılabilecek bir armoni diziyor ve inanılmaz şekilde eşi benzeri olmuyor. dinliyorsunuz, lan bunu bir yerden hatırlıyorum diyorsunuz, google'a shazam'a her yere dinletiyorsunuz ama sonuç yok. en gelişmiş olduğu konu bu şu an. Beatmakerlara fikir verme açısından on numara.

    Sonuç olarak yapay zeka, üretilen şarkılardaki bazı küçük heyecanlandıran detaylar ve yüzlerce deneme sonrası kusursuza yakın üretilebilen nadir şarkılar dışında bir şey sunmuyor. şu an müzisyenlerin işi ellerinden kayıp gitmiş falan değil. Bu işler ne kadar sağlam olursa olsun birkaç dinlemede bıktırıyor çünkü detaylar hep sınırlı.

    Ancak... 1 sene sonra şu ankinden bilmem kaç kat iyi olacağı da kesin. O zaman kim işini kaybeder, belli değil.

    iki kere iki sagopanin siki

    22/5/2024 03:08 ~ 22/05/2024 3:12
        heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 
    #437403