2023 yılının ilk yarısında öne çıkmaya başlamış ve alışılagelmişin dışında sound'lar üreten prodüktörlerden birisi. kendisiyle şubat 2023'de soru cevap yapmıştım fakat paylaşabilme şansım olmadı, bugüne nasipmiş. eski bir soru cevap olduğu için bahsedilen bazı konular güncelliğini yitirmiştir.
[1] Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Selamlar. Ben Sinan, namı diğer Cotard. 22 yaşındayım, Aydın'lıyım. Stereo’nun izini süren mono bir prodüktör hayatım var, yani yarı sağırım. Dünya kültürlerine ve babamın imam olmasından kaynaklı olsa gerek dinlere ve felsefeye ilgim var, sanatın her çeşidini ve insan olarak dünyayı deneyimlemeyi seviyorum.
[2] Prodüktörlük serüveni nasıl başladı ve nasıl gidiyor?
Ortaokul yıllarımda abim FL Studio ile uğraşırdı, ben de onu izlerdim. O bilgisayarın başından kalkınca ben de kendimce kurcalardım ama o yıllarda daha çok çizim ile uğraştığım için FL Studio geri planda takıldığım, eğlendiğim bir program olarak kaldı. Lise yıllarımda ise okulda çizim yapmam yasaklandığı için, müziğe daha çok yöneldim. O yıllarda dubstep’i çok sevdiğim için dubstep ile başladım daha sonrasında onu birçok tür takip etti. Şu anda ise Türkçe Rap piyasasındayım. Burada yeni stiller denemek istiyorum ve bu konuda her şey iyi gidiyor.
[3] Şehinşah ile tanışma süreciniz nasıl gerçekleşti?
Karma’dan ERU çok yakın arkadaşım, beni Şehinşah ile o tanıştırdı.
[4] Şehinşah'ın yeni EP'sinde ne tarz genre'da müzikler yer alacak?
Şuanlık EP’de Phonk House, Drum and Bass ve Japanese Trap var, daha sonrası için ise süpriz türler bekliyor.
[5] EP'de “Bu patlar” dediğiniz parçanız?
ERU'nun da içinde bulunduğu “Fırtına” parçası diyebilirim.
[6] EP'de yer alan şarkılar hakkında “Umarım insanlar çok yadırgamaz” şeklinde yorumda bulunmuştun. Dinleyiciler Türkçe rap özelinde yeni genre'lar üzerinden prodüksiyonlar dinlemeye alışkın / hazır mı?
Ben artık Trap'den özellikle drill'den gına geldiğini düşünüyorum. Aslında bakıcak olursak; genre’ler sürekli bir gelişme içerisindeler, bu güzel bir şey. Yeni subgenrelerin önü açılıyor fakat bu bizim ülkemizde çok sıkıcı bir hâl almaya başladı, herkes birbirini tekrar ediyor. Bence gerçekten kulağı iyi olan dinleyiciler yeni türlere çoktan hazırlar, normal dinleyiciler ne popüler ise onu dinliyor zaten.
[7] Şehinşah dışında kimler ile çalıştınız / çalışmak istersiniz?
Şu an aktif olarak; ERU, Aqtaii, zei ve Azure Wrath ile çalışıyorum.
Aslında Türkiye’den ve yurtdışından çok kişiyle çalışmak isterim, birçok beğendiğim isim var fakat bende yerleri ayrı olduğu için Sagopa ve Ceza ile proje yapmayı çok isterim
[8] Özellikle birden çok tarzda müzik yapanlara tavsiyeniz nelerdir?
Müziği yapmanın yolu beslenmekten ve esinlenmekten geçer. Düşünsenize sadece en popüler rap müzikleri dinleyerek beslendiğinizi, dinlediğiniz kişilerin taklitçisi olursunuz. Onlara benzemeye çalışırsınız ama kulağınız başka müziklere de aşina ise farklı şeyler denemek istersiniz. Bu yüzden günümüz popüler Türk rap’inde herkes birbirine benziyor çünkü hepsi aynı şeylerden besleniyorlar. Bundan çok uzağa değil, 10-15 yıl önceye geri dönerseniz, Türk rapçilerin ne kadar birbirinden farklı stilleri olduğunu görebilirsiniz.
[9] Favori 3 prodüktör/beatmaker?
Skrillex, Getter ve CloZee
[10] Solo kariyerinizde ne tarz müzikler yayımlıyorsunuz?
Halihazırda şu an açıklayabileceğim 3 adet sanatçı ismim var;
Cotard: Phonk, Bass trap, Hardstyle, Hyperpop, Trap Metal ve adını daha koyamadığım türler içerirken
Cotard Beatz: çoğunlukla Japon ve Çin müziği içeren Chillhop, Trap, Lofi gibi türleri üretiyor.
Sinozoph: Daha çok Wave genre’ler ve Future Garage gibi genre’ler görsek de aslında bir sınırlaması yok, daha çok liminal ve ilginç ruh hâllerine değiniyor.
[11] İleride sizi hangi tarz janralar üzerinde prodüksiyonlarda göreceğiz?
Solo kariyerimde diğer türleri ihmal etmeden, Hardwave, Metalstep, Post-punk, Techno ve alt dallarının üzerinde de durmak istiyorum.