rap için rap vs halk için rap

#291919 - bu entryi ortalama 180 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. eh tabi, yıllar geçtikçe işler değişti. gerçi bazı işler de değişmedi. :d

    eskiden "rap dinlemeyenlerin de dinle(yebil)diği parçalar romantik, aşk parçaları" diyorduk. evet. "dolayısı ile rap, protestliğinin gereğini yerine getirip halka bir şeyler anlatamıyor." da deniyordu. belki de bunun nedeni halkın o zamanlar dertlerinin genelinin duygusal olmasıydı. refah görece iyi durumdaydı, ülkemiz spor branşlarında iyi temsil ediliyor, kaliteli filmler çekiliyor, kaliteli sigaralar içiliyordu hem de sudan ucuza! insanımıza da aşk hayatına falan dertlenmek kalıyordu. belki de rap müzik gerçekten yapması gerekeni yapıp insanların duygularına, düşüncelerine, isyan ve sitemlerine tercüman oluyordu... kim bilir? neyse bu kısmı uzatmayalım.

    değişen durum şu: şükür ki artık rap dünyada olduğu türkiye'de de ilgi gören, youtube'da milyonlarca-hatta yüz milyonlarca- tıklanan, icra edenlerin albüm çıkarmak için pastanede postanede çalışmak zorunda kalmadığı bir müzik türü oldu. buna ek olarak rapin, toplumun rap dinleyicisi sayılmayan kısmına hitap eden yüzü artık çoğu zaman duygusal parçalar içermiyor. başlık için üzücü durum şu: ne yazık ki rap, hala halkın dertlerine tercüman olacak bir şey sunamıyor. çünkü rapin rap dinleyicisi sayılmayan kısmına (hatta sayılan kısmına) sunduğu şey dertlerin bir dışavurumundan ziyade dertleri unutturmaya yönelik, ütopyalarla dinleyeni kendine bağlayan 4 dakika boyunca aslında hiçbir şey anlatmayan şarkılar sunuluyor. herkesin dert keder içinde boğulduğu, ülkedeki sıkıntıları anlatan parçalar yapsan 10 tane lp çıkacak şu devirde adamlar paralar üst üste jenga diye parça yapıyor.
    yanındaki kadından sürtüğüm/kaltağım diye bahsedip kucağımda hoplar diye ekleyen adam çıkıp kadın cinayetlerinden bahsedebilir mi, parfümüm 5 bin dolar diyen; gucci, dolce gabanna giyiyorum falan diyen insan şehir dışında okuduğu üniversite için bir ay boyunca her gün iki öğün tavuk döner yemeye bile yetmeyen 550tl'yi kyk'dan burs diye alan öğrencinin derdini anlatabilir mi, klipte milyonluk araçlarla poz veren; 2000 model honda civic almak için 21 ay aralıksız çalışıp kazandığı bir lirayı harcamaması gereken asgari ücretli adamın derdini anlatabilir mi, esrarı çekiyorum dert tasa kalmıyor moruk diyen kişi; antidepresan kullandığı için toplum tarafından hor görülmüş insanın derdini anlatabilir mi? bu liste uzar gider...

    uzun lafın kısası -gerçi pek kısa olmadı ama- ana akım değişti, içerik değişti, sound değişti, türkiye değişti, hemen hemen her şey değişti ama rap'in halkın sesi olmayışı değişmedi. yani eğer soruyu "rap için rap mi yapılıyor, halk için rap mi yapılıyor" şeklinde algılarsak cevap rap için rap.

    eğer soru "hangisi olmalı" şeklindeyse şahsi fikrim rap halk için olmamalı. ama rap olsun diye rap de olmamalı. mesela kayra anlatıyor bak bir şeyler. protest mi yapıyor, trap mi yapıyor, boş mu yapıyor... hiçbiri. o anlatıyor bir şeyler; merdivende kan görenler dinliyor, siktir lan diyip yine de gidenler dinliyor, tutmayan kuponları olanlar dinliyor, kısaca anlattıklarında kendinden birşeyler bulanlar dinliyor. bencerap böyle olmalı. ha, harbiden 5000 dolarlık parfüm sıkıp milyonluk arabada gucci giyip sürütüğünü/kaltağını kucağında hoplatıyorsan sen de o müziği dinle baba. ne diyeyim...

    bir dokuz sekiz uc merhaba gir

    23/11/2020 09:49
        heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 
    #291919