türkçe rapin sokağıdır.
sokak belki de türkçe rapte en çok ekmek yenilen unsurlardan birisi.
ancak, ben ne zaman bu sokak nostaljilerini duysam aklıma internet cafeler, forumlar gelir. internet cafeler, türkçe rap forumları en azından, benim için türkçe rapin sokağıdır. hala da öyle. yo sözlük de bir sokaktı, bol sözlük de öyle.
twitter da, soundcloud da. unuttuğumuz myspace dahi bir sokaktı. hatta myspace en kalabalık sokaklardan birisiydi.
şimdi, tamam. amerikada bir sokak kültürü var ve eminim ki hala bu kültür bir yerlerde devam ediyor.
ama türkiye'deki sokak kültürünün tezahürü gerçekten yok denecek kadar azdı geçmiş zamanda. evet bir tayfa vardı, bakırköy'de, kadıköy'de ve diğer semtlerde azınlık olmak üzere bir çok kişi sokakta buluşup enteresan etkinliklerde bulunuyorlardı.
ve ben de bir kaçına katılmıştım elbet.
örneğin, ramiz bir röportajında bakırköy'de -şimdi dinlediğimiz çoğu meşhur rapçiyle- bir tayfalarının olduğundan bahsediyor. ne güzel bir hatıra değil mi ?
mesela biggie nin çocuk yaşta bir freestyle düellosunu izlemiştim. sokağın ortasında bir adamı evire çevire silkeliyordu rahmetli. gerçekten sokak olduğunu hissediyorsun.
ama, internetle meşhur olmuş rapçilerin -ki sagopa kajmer dahi internet olmasa bu noktalara gelemeyecek bir isimdir belki de - yaptığı sokak edebiyatı midemi bulandırıyor.
eğer bir sokak varsa o internettir.
ep lerin yayınlandığı, uzak şehirlerdeki insanların featlerini msnden birbirlerine yollayarak oluşturduğu, forumlarda lirik bölümünde yapılan battleların heyecanla izlendiği internet bir sokaktır. en azından türkçe rap'te sokak kavramından bahsedeceksek eğer, benim söz alacağım konu budur.
hele hele yeni nesilden hiç kimse sokağa çıkıp cdye çektiği albümlerini insanlara dağıtmazken, hatta bunu aptallık olarak nitelendiriyorken aynı zamanda sokaktan bahsetmesi beni çıldırtıyor.
senin sokağın internet canım kardeşim. interneti çıkart hayatından, sokağa çık bakalım ne kadar varsın ?
"biz rapi sokakta öğrendik"
he yarram. bakkal öğretti di mi sana flow yapmayı ?