rap sokaktan çekilmedi sokak form değiştirdi - bol sözlük

rap sokaktan çekilmedi sokak form değiştirdi



başlık no:28179 okunma:1607



  1. Hacettepe Ankara Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tunca Arıcan’ın Türkçe raple ilgili verdiği söyleşi

    "Sokağın kendisi değişmez. Sokağın belli bir dili vardır. Hangi rap bir kere? En büyük tehlike yekpare bir Türkçe rap anlayışı. Şimdi bunu Ezhel, Eypio, Ben Fero diye görürsek bu işin içinden çıkamayız. Ceza da, Fuat da, Sagopa da, Sahtiyan da, Karaçalı da, Tahribad-ı İsyan da burada. Hepsi birbirinden çok farklı şeyler. Yekpare bir şey değil. Bunları aynılaştırdığımız an bu sanatçıların farklılıklarını ve özgünlüklerini görememiş oluruz. Tahribad-ı İsyan niye böyle bir şeye ihtiyaç duyuyor örneğin? Yaşadığı mekânın, sokağın kendisinin yıkılma haline tanıklık ediyor ve bunu raple ifade ediyor. Yeni bir sokağı, yeni bir şekilde ifade etmek gibi düşünmek gerek bunu. Onun sokağı yıkılmış olabilir, hala da dönüşüyor olabilir. Ama onlar yine de kendi deneyimlerini, geçmişini anlatıyor bir şekilde. Bir taraftan Grafiti dediğimiz sanat da hala çok iyi örneklerini verebiliyor. Hiphopçılar sokaktan çekilmiş olsa grafiti olur muydu?"

    www.politikyol.com
    narodnik
    4/8/2019 12:06
    heart_plus : 7 stat_minus_2 : 0 




  2. Güzel röportaj olmuş, sözlüğe taşıdığın için teşekkürler narodnik.
    old school pesimist beat sever
    4/8/2019 13:21
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 




  3. UP
    anonim
    4/8/2019 13:38
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  4. şükürler olsun. sonunda hem müzik hem de rapten anlayan birisi hal ve gidişi güzelce özetlemiş. teşekkkürler @narodnik paylaştığın için.
    anonim
    4/8/2019 19:11
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  5. güzel röportaj. adam boru değil zaten gayet dolu doyurucu bir söyleşi vermiş, hemi de flashback de yapmış olduk biraz.
    alche
    4/8/2019 19:21
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  6. herkese teşekkürler. söyleşiyi yapan benim. tunca hoca da doktorasını türkçe rap üzerine yapmış, bu alanda akademik olarak çalışma yapan sayılı isimlerden birisi türkiye'de. ancak kendisi maalesef rap değil sıkı bir metal müzik hayranı. * raple ilgili uzun süre çalıştığı için biraz sıkılmış durumda. epey maceralı ve eğlenceli bir söyleşi oldu ama sonuçlarından ben de memnunum
    narodnik
    4/8/2019 23:11
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 


  7. Katıldığım analiz. Rap bir ülkeyse eğer en doğusundan en batısına farklı coğrafyalarda yaşayan ve birbirinden çok ayrı olan insanların bu ülke benim ülkem diyebilmesidir.
    kital
    5/8/2019 01:23
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  8. sokak deyince akla kötü şeyler gelmesi imajı da düzelmiştir öyleyse.
    viva la muerte
    16/11/2019 02:20
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  9. ustune soyle bi dusununce dogru aslinda. mahalle (ve binbir turlu kulturumuzun) kulturumuzun yavas yavas yok olmasiyla, hem insanlarin aralari acildi hemde yerlerine "aman guvenli olalim" dusuncesi ile siteler, rezidanslar yapildi. yani sonuc olarak, ne sokak/mahalle kaldi nede kulturu nede rapin bu sokak/mahallelerde olmasi.
    umur
    16/11/2019 03:14
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  10. "Sokağa çıktığında kendini nasıl ifade edebildiğin önemli. Grafiti yaptığında cezasını nasıl ödeyebileceğinle ilgili bir mesele biraz da sokağı kullanmak. Bekçilerin sokağın formunu değiştirmesini de eklenmesi gerekiyor. Sokak form değiştiriyor. Ama bu form değiştirme bir yandan kıymetli. Yani sokağa yönelik müdahaleler artsa da sen ona göre başka bir yöntem belirliyorsun. Sana müdahale varsa sen de ona göre bir manevra belirliyorsun. Bu zaten rapin kendi karakterinde olan bir şey. Parti müziği olarak başlıyor ama ırkçılığa karşı da bir şeyler söyleme ihtiyacı hissediliyor. Politik duruşa sahip olan insanlar çıkıyor içinden. "

    Bence Hoca'nın bu tartışması çok kıymetli. Çeşitli müdahaleler sokağın formunu değiştiriyor diyor Hoca.Müdahaleler, ülkede bir çok şeyi değiştiriyor, sadece sokağı değil. Sokakta legal-illegal olanların mentalitesi değişiyor.Birbirleriyle karşılaştıklarında, birbirlerine tutumları değişiyor.Baştan tekrar inşa ediliyor. Sokakta grafiti yapanla bekçinin yaşı birbirine yakın, kutupları büyük oranda zıt.Öyle yaşlı kontroller babacanlığı çoğu zaman eski bir masal oluyor. Beklersin ki anlayışlı olsun, aynı jenerasyon; yok ayrışma iyiden iyiye patlatmış; genel itibariyle birbirine düşman. Tabir doğruysa, düzen sağlayanla düzen bozanın çetin savaşı mikroda. Bu tamam.

    Bir taraftan, mikro müdahaleler aslında daha büyük yaptırımların isteklerin uzantısı.Mesela kendi içinde Bekçilik nedir diyebilirsin, huzurdur güvendir diyebilirsin, ancak gözetim toplumu ile de ilişkilendirilir. Ülke de bir şekilde bu ve buna benzer şeyler hep vardı.Sokak da mahallede de hep değişti. Peki noldu da rap bu denli çeşitlendi, populer oldu.Teknoloji o bu şu hepsinin önemini anlıyorum, kenara koyuyorum. İstekler rapi çeşitlendirdi, anlıyorum.Ancak, günümüz rapi çok da masum değil bence. Rap müdahalelere manevra bulup sıyrılmadı, aksine kendi isteğiyle arzusuyla kontrole girdi. Bu gün binlerce lira kazanmayı hedefleyenin bu kontrolü içselleştirmesi kaçınılmaz. Kendisine stop koyması kaçınılmaz. Nasıl kazanacak, bir şekilde sansüre girecek.Eee sonra ne oluyor, parti müziğini yap, kitleyi yakala, sonra ayıp olmasın araya sokuştur ırkçılığı, fakirliği, politikayı.Bence bu müdahaleden kendine yol bulma değil, bu muhalifliği artık araçsallaştırmak.Amacın karşı olup değiştirmek değil, amacın karşıt olmayı kendi yolunda kullanmak gibi geliyor. Böyle yaparsan da önün açılır, populer de oldurulursun. Bu tüm rapperlara laf ya da eleştiri değil. Genel bir iz. Böyle bir atmosfer görüyorum kendimce.Kimsenin reklamda oynaması, havuzda partilemesi sorunumuz değil. Sorunumuz bir tepki bir karşıtlık olarak algıladığımız, çoğu zaman güvendiğimiz bir çok şeyin, artık değişen koşullarda kısmen işbirliğini kendine uygun görmesi. Parasında pulunda kazanmasında değilim, değilim ama kontrolle anlaşmasa da kazanamaz. Umarım genel hattı verebilmişimdir.

    Sayın Hoca'ya yürekten katıldığım nokta bu işin iliğine kadar sömürülmesi.Kendisinin de dediği gibi, bu dönüşüm bu çoşku uzun sürmicek. İleriye bir altyapı bırakabilecek belki. Benim olduğum nokta ise, bunun müzikal anlamda bir dönüşüm olsa da, politik anlamda yukarıda anlattıklarımın paralelinde dönüşüm değil; ana akımla ortaklık oluşudur. Ortaklık her zaman sağlanır, ama Türkçe rap in bin bir zahmetle biriktirdikleri politik anlamda harcanırsa, bu bir 30 yılda geriye gelmez.
    serkes
    16/11/2019 15:56 ~ 16:01
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 


  11. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: