representing the hiphop

#90666 - bu entryi ortalama 333 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. okumaya başlarsanız bunu açın bi yandan dinleyin öyle okuyun






    kusura bakmayın başlık ingilizce çünkü bu kavram amerikan rapinden çıkmış. represent (bkz: temsil etmek)

    tabii hip-hop, dolayısıyla rap amerika çıkışlı olduğu için kavram da onların. hip-hop'ın her dalında temsiliyet vardır; writer kendi grubunun graffiti stilini, b-boy kendi dans figürlerini, dj kendi müzik grubunu ve mcler de kendi şehirlerini temsil eder bunlar örnek tabi. çünkü herkes dolaylı olarak kendiyle bağlı herşeyi temsil eder ve bunun sebebi de kendine bağlı herşeyin onu bir bütün haline getirmesidir.

    eğer şarkıyı dinliyorsanız nas abimiz new york şehrinde kendi takıldığı queens taraflarını temsil ediyor. aslında doğrudan queens'i anlatıyor dolaylı olarak da temsil ediyor. lirikleri dikkatle dinleyip anlayan varsa anlar ki orada harbiden olan polis kovalamaları çete kavgaları falan anlatılmış böylece semti anlatmış. ayrıca flowu, tekniği, dolu ve anlamlı cümleler kurma yeteneğini gösteren nas demek istemiş ki "queens rapçisi böyle olur, queens'ten çıkan adam boş değildir iyi mahalleyiz yani hele helee" falan diye alttan alttan mesaj vererek queens'i temsil etmiş (bkz: represent)

    denk geldiği için nas'i örnek verdim. yoksa tupac, biggie, eminem gibi isimler bu müziğin ne kadar dolu ve kaliteli olduğunu dünyaya defalarca temsil ettiler bunlar gibi milyarlarca örnek verilir yani.

    şimdi geldik yazıyı yazma nedenime. türkiyede hip-hop alemi küçük aq kimi kime tanıtıcan herkes herkesi tanıyo zaten. biri bana siirtli bi rapçi adı söylüyo onu bile tanıyo çıkıyorum temsil edecek bişey yok kendi aramızda. ha hala inatla tereciye tere satma tadında temsiller görüyoruz kadıköy acilin, 36 boysun sert tavırları gibi. abi biliyoruz tamam kahvaltıda wack mc ciğeri yiyosunuz çetenizi temsil etmeye gerek yok artık anladık.

    durum böyleyken represent olayının çapı büyüyor ve rapçiler başta olmak üzere hip-hop'ı halka temsil etmeye başlıyoruz. fark ettiyseniz graffiti'ler reklamsal haller aldı, b-boy'lar halk oyunu figürleriyle halka yaklaşıyor, dj'ler pop remixleri yaparak pop kitlesine ulaşmaya çalışıyor ve mcler............... ahhhhhh ahhhh boys anılarrrrr........ soytarıl neyse neyse

    mcler de ana akım müziği (bkz: günah benim) yaparak, reklamlara çıkarak (bkz: ceza rocco reklamı), sosyal sorumluluk projelerine katılarak (bkz: yapma) ve en çok önem kazanan etmen olarak o ses türkiyeye katılarak hip-hop'ı, rapi temsil ediyorlar. bu zamana kadar bu konular çok konuşuldu ama hiç bir zaman tam anlamıyla bir temsil edebilen göremedik. rap dinlemeyen kitleye ulaşmanın yolu sanki içi bomboş ama full melodiye abanılmış şarkılardan geçiyormuş gibi davranıldı.

    geçen günlerde kadim dost alveol yanımdaydı birlikte stüdyoya gittik ordaki arkadaşlarla takıldık, müzik yaptık ve hip-hop'a dair konuştuk. nereden geldik, nereye gidiyoruz ve ne yapıyoruz falan. çoğu arkadaşım üzülerek kabullenip bana "artık türkçe rap'te içerik önemsenmiyor" dedi. haklılar da. içeriği önemseyen olsaydı zaten yakına gel 1 haftada 90 bin, deli1 haftada 4.5 milyon vs dinlenmezdi. çekememezlik yapıyon sayko diyenler olabilir anlayışla karşılarım onları ama eğer norm ender benden bile kötü lirik yazıyorsa ben bunu söylerim aga kusuruma bakmayın. ben la ben pisayko. sen benden de kötü yazıyosan geçmiş olsun yani.

    evet bizleri temsil eden isimler gerçekten büyük kitlelerce dinleniyor ve hızlıca tüketiliyor ürettikleri. işte derler ya "boyu mu işlevi mi?", o da burda önem kazanıyor. yani hip-hop'la tanışan kitlenin büyüklüğü mü yoksa nasıl tanıdıkları mı önemli... yahu ben kadınlar parçasından kadınlarla nasıl ilişkiler kurulması gerektiğine dair fikirler edindim, üç kitap ve naralar parçasından birbirinden güzel 3 kitaba dair kayranın yorumunu aldım ve sonrasında üçünü de okudum. böyle güzel örnekler verilebilir ki şükrettiğim de bu. eğer böyle işler de olmasa rap dinleyen kitlenin bilinci sibiryadaki bi odanın ısısından düşük kalırdı. e rapçi ağbiler siz madem böyle güzel işler yapabiliyosunuz niye eli kaldır gibi, hey gibi manasız; bir satırda bahsedilenle diğer satırdakinin tutmadığı, insana bişey katmayıp ondan birşeyler çalan (bkz: iq) şarkılar yapıp o büyük büyük kitlelere rapi "manasız eğlence müziği" olarak tanıtıyosunuz? bunu sorsam " ya kardeşim öyle değil ki millet eğlence istiyo" falan derler. megolamanlık yapmak istemem ama şu şarkıda hem insanlara bütün bir şarkı bütünlükten kopmadan hem de onları elimden geldiğince eğledirerek "anlamlı" birşeyler anlatmışım ben zaten:






    e abi demek ki böyle de oluyomuş di mi?

    neyse çok uzattım sadede geliyorum. kurşun da camianın hatırı sayılır isimlerinden ve şu aralar rapi o ses türkiye'de temsil eden isimlerden birisi. hadi nasıl temsil ettiğine bir bakalım.






    demek istediğim şeyi anlamışsınızdır. benim değinmek istediğim kısmıysa

    Dün dündü bugün bugündür
    Dolu dolu yaşadım gümbür gümbür
    Sana geri mi dönerim sandın
    Gelde yar beni güldür

    türevi lirikleri olan murat bozun, orada rapi temsil eden kurşuna: "abi sen o hızlı kısımda anlamsızca askjdjakfjkajskjıasıjedaksd mı dedin yoksa gerçekten bir şeyler söyledin mi?" demesiydi.

    eğer rapi, sizden bile daha anlam içermeyen müzikler yapan kişiler eleştirecekse temsil etmeyin. bırakın bilinmesin bu kültürün mana dolu kısımları ve güzelliği. bırakın para kazanmayın aq ben size cebimden veririm. yapmayın.

    özet:






    bu saatte sinirimden yazdığım bu yazıyı sonuna kadar okuyan varsa canı gönülden teşekkür ederim. elbette ki gırla yazım yanlışım var affınıza sığınıyorum. dileğim, hip-hop kültürü "mana ve estetiğin kültürü" olarak anılsın. hepinizi seviyorum ahali.

    ehlen-ül sehlen...

    psycho deaf

    3/2/2017 03:09
        heart_plus : 10 stat_minus_2 : 0