müziği matematik olarak ele almak

#42217 - bu entryi ortalama 143 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. bir argüman.

    mesela;

    müziği matematik olarak ele almak gerekir zaten. çünkü müzik ses dalgalarının geometrik değişimleri ve kombinasyonları ile çeşitlenmiş ve matematiksel bir denklem ile açıklanabilen bir 'özgür sanat' dalıdır. (bkz: liberal arts) bu nedenle müzik matematik gibi belli başlı denklemlerle başarısı test edilebilen bir özgür sanat dalıdır. bunun aksini iddia edenler müziğin belli başlı kalite kıstasları olduğunu kabul etmeyip, "bence en iyisi bu" gibi sübjektif ve dayanaksız argümanlara başvurmaktadırlar.

    şöyle ki; insan beğenme eylemini gerçekleştirirken içerisinde bulunduğu, yetiştiği toplumun ve kendi sınırlarının etkisinde kalır. bu, kacınılmazdır. 500 yıl önceki sanat akımlarının kaybolmasının, çağın değişmesinin nedeni budur. bir düşünün, eğer bir toplumda; objektif gerçekler sübjektif görüşlerle açıklansaydı, medeniyetin yeni edindiği bilgiler kaale alınmayabilir ve geleneklerine, eski beğeni kıstaslarına bağlı insanlara rastlandırdı. 'banane bence en iyisi bu' demek sübjektifleştirmektir ve eğer karşındaki kişi senden daha fazla bilgi birikimine sahipse bu kişisel görüş geçerliliğini tamamen yitirir. çünkü nasıl ki eski insanların şu an bildiklerimizi ögrenecek imkanları, bilgileri yoktu, sınırlar vardı; günümüzdeki bir çok insanın da bilgisi yok. Zamanın bu akışkanlığı ve değişkenliği içerisinde insanın hala beğeni yargısına 'evrensel' yerine 'şahsi' bilgiyi baz alarak yaklaşması eğitimsizliktir, bilgisizliktir, cehalettir.

    varmak istediğim nokta şudur ki, bu işin zamanla sürekli güncellenen belli kalite kıstasları olduğu kabul görmelidir artık ülkemizde ve dünyada. yalnızca rap müziğin değil her müzigin, her sanat dalının kendine göre güncel kalite kıstasları vardır. yok 'bu benim zevkim bu benim kulagıma hos geliyor o zaman bu en iyisi' demek ne yazık ki sadece geri kafalığının bir göstergesi olacaktır.

    örneğin, eskiden çok fazla müzik türü bilmezdik ve yalnızca teoman\'ı beğenirdik. ne zaman ki bu konudaki sınırlarımız genişledi, müzik bilgimiz arttı bir çoğumuz teoman\'ın şarkılarını çekici bulmamaya başladı. ya da nasıl ki 2000 yılında en iyi televizyon tüplü televizyondu fakat 2010 yılında led tv'ydi bu da o misal. hayatta ve evrende mevcut olan 'tüm bilgiye' ulaşmadan yapılan herhangi bir değerlendirme anlamsız olacaktır.

    bu 'tüm bilgiye' ulaşmak mümkün müdür ?
    evet mümkündür.
    her şey onun için zaten.

    (bkz: knowledge is power)

    otuzbirciabi

    20/8/2015 15:10 ~
        heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0