türkiyedeki gerçek rap algısının çarpıklığı

#303567 - bu entryi ortalama 138 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. türkiyede rap algısının carpık olması mı dersin farklı olması mı dersin bilmem fakat yakındığın şeyin sebepleri bence bunlar değil yani en azından tamamen değil.
    öncelikle bu müzik amerikada zencilerin avrupada göcmen ghettolarının müziğiydi sucun, uyusturucunun, kadının, paranın anavatanı o mahalleler sonucta. fakat bir yandan renklerinden, ırklarından yaşadıkları ve geldikleri yerden dolayı hep bir sorunları vardı. bu da müziklerinde hep bir tepkisel ve protest tavır olmasınına sebep oluyordu bu yüzden rapin protest tarafını gözardı etmek icini boşaltmak olur, rapin diğer müziklerden en büyük farkı her zaman icin o isyan dolu tarafı bence. tabi her zaman para, kadın ve suc vardı. bu yüzden bunları gercekten yaşayıp en içten anlatan tupac biggie ikilisi ise bu müziğin ikonları oldu.

    türkiyede ise durum farklıydı.bu müzik almanyada tanıdıkları olan memur cocuklarına doğdu. sonucta orta sınıf dertleri farklıydı bu yüzden silahtan suctan ziyade diploma, parasızlık, aşk falan oldu konular. yine o bahsettiğin beyaz cocuğun rapinin burda bu kadar tutmasınında sebebi bu. ama bu dönem yine samimiyet ve gerceklik vardı ve bu gercekten önemli bişey bence.
    rap müzik yetişkinliğe ise 2015 16 yıllarında eypioyla poplaşır gibi olarak girdi, ana akıma mı cıkıyor falan derken trap patladı sonrası malum. müziğin kolay üretilmesi sosyal medyayla ulasılabilirliğin, reklamının kolaylaşması falan derken cakal cukal herkes rap yapar oldu. bu da samimiyeti öldürdü, 50 kiloluk insanlar çeteci oldu. taksitlerle gün geciren adamlar zengin ayağına yatıp özendikleri hayatları yazdılar. kimin ne yazdığına söylediğine karısamam fakat adamın 4 şarkısı var 5 inde başardığını anlatıyor. lan dur hele daha ne başardın. anlatacak bir şeyin var ve o da yalan.
    iyi tarafından baktığımız zamansa belli bir yeteneği olan, yeni müziğe adapte olabilen isimler en güzel eserlerini bu dönemde verdiler. ilerde müzik ne hale gelecek bilmiyorum ama bu günlere ve 10 sene öncesine bakınca her acıdan kalite farkını ve dönüşümü hepimiz fark edebileceğiz bence.
    neyse uzun lafın kısası koca bir kültürü iyisiyle kötüsüyle bir kaç isme yıkmak yanlış. etkileri tartısılmaz ama değişime sagopa gibi inat keçi bile karsı koyamıyor. bu arada türkiye de rapin hakkını en iyi verecek toplulukta romanlar bence salt hiphopa en yakın yaşantı onlarda fakat daha roman rap örneğimiz yok. sallan gayet iyi bir parca ama roman rap mi bilemem.


    denyo361

    25/12/2020 01:38
        heart_plus : 5 stat_minus_2 : 0