vst

#193974 - bu entryi ortalama 114 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. (tek entry'ye yazdığım şeyleri başlıklarına bölüyorum) (bkz: mix mastering)


    vst'ler zamanında fiziksel stüdyolarda kullanılan fiziksel ekipmanların bilgisayara uyarlanmış halleridirler, dijital dünyanın avantajı olarak birbirleriyle çok güzel kombine edilebilirler, milyon tane versiyonları bulunabilir, işler kolaylaşır, hayat güzelleşir*. bu vst denen pluginlerin özel bir çeşidi olan vsti'ler (virtual studio technology instrument) bunlar ses çıkartırlar enstrüman rolündedirler, mix masteringde kullanılmazlar.

    mixte ve masteringde kullanılanlar equalizer compressor limiter reverb delay chorus flanger falanger filanger diye bitmeyen bir listenin üyesi olan vst'lerdir. bunları şu şekilde ayırmak en mantıklısı olur(burayı tamamen kendim uyduruyorum kendi mantığıma göre):

    -zaman bazlı efektler:reverb delay ve türevleri. bunlar asıl sesi alıp kısarak açarak bir şeyler yaparak asıl sesten sonra defalarca tekrar tekrar verirler. (yankı türevi işte)

    -frekans bazlı zımbırtılar: bunlar filter equalizer spectrum viewer falan filan gibi şeylerdir. sesin frekanslarını teker teker incelemeye ve artırıp azaltmaya yararlar.

    -sinyal gücü zımbırtıları: temel olarak frekansları çok bozmadan volümle oynarsınız. compressor limiter gate de-esser ve kısmen distortion falan filan var içinde.

    -karakter zımbırtıları: bunlar aslında frekans ve sinyal olaylarını özel şekillerle kombine ederek sese bir hava bir karakter katmaya çalışırlar. amp simulator bit crusher falan vardır, bir bakıma distortion da buna girer çünkü sesi yükseltmekle beraber baya da bi harmonik ekler sese.

    -modülasyon efektleri: aslında bunlar da delay'e benziyor, asıl frekansı alıp bunu yamultup asıl sesle birlikte geri veriyorlar. chorus flanger ve envai çeşit modulator falan felon var burada da.

    -pitch zımbırtıları: işte sesin tizliğiyle oynarsınız, autotune buna dahil edilebilir, harmonizer gibi şeyler de burada olmalı

    -spatial zımbırtılar: sesin stereo alanda ne kadar geniş veya dar duyulacağını düzenlemenizi sağlarlar. ayrıca mid-side diye bir konu vardır ki anlaması harbiden zor iştir.

    bu altı kategoriden de birer ikişer güzel vst'ye sahipseniz en kralından mix mastering'i yaparsınız. sizi kimse tutamaz *

    fikirsiz

    15/10/2019 06:48 ~ 15/10/2019 6:58
        heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0