seramoni

#179656 - bu entryi ortalama 181 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Notra ve Rapness'ın şarkısı.






    Rapness battle tarzda bir verse girmiş, Notra ise protest bir verse yazmış. Nakarat yerine de verse'lerden kopyala-yapıştır yapılmış. Rapness "Ben erkek gibi değil, siz kız gibi rap yapın." diyerek çok güzel bir noktaya değinmiş. Notra'nın da özellikle "Yaşım genç olsa da kafamdan geçenler ağzını kapatır adamım." cümlesi sağlam.

    Notra'nın ses rengini ve okuyuşunu beğendim; bazılarına çok serbest bir stil olarak gelebilir tabii. Rhyme'lı kelimelerin birbirine uygun şekilde uzatılması isabetli; ama diğerleriyle herhangi bir rhyme oluşturmayan kelimelerin uzatılarak okunması işin matematiği açısından pek doğru değil denebilir.

    New school bir bayan MC'nin protest rap yapması bence takdire şayan. Neredeyse her cümlede başka bir noktaya değinmesi konuyu biraz dağınık işlediği şeklinde yorumlanabilir, söylediklerinin klasik argümanlar olduğu da düşünülebilir; ama bence düşündürücü şeyler söylemiş. Protest rap'te klasik argümanlardan sıyrılabilmek pek de kolay bir şey değil zaten.

    Sözlere gelirsek; şurada bir nevi sihr-i helal var diyebiliriz:

    "Bunun sonu
    Sosyal mecraya tapan ve tek derdi parası olan
    insanoğlu
    Aynada mükemmel arar ve uğruna kendini satar."

    Burada "Bunun sonu sosyal mecraya tapan ve tek derdi parası olan insanoğlu" ve "İnsanoğlu aynada mükemmel arar ve uğruna kendini satar." şeklinde iki cümle var diyebiliriz. Ama "Bu" diye işaret ettiği şeyin tam olarak ne olduğu noktası biraz karanlıkta kalmış gibi. Aslında tam olarak karanlıkta değil; konudan konuya atladığı için aradaki bağlantıyı dinleyicinin kurması gerekiyor.

    "Ecdadımın yapması gerekeni gösterin, çünkü hep unutulmuş" - Bu cümledeki "unutulmuş" kelimesi iki anlamı doğuruyor. Buradan "Ecdat yapması gerekenleri hep unutmuş" şeklinde bir anlam da çıkarılabilir; "Ecdadın sadece başarıları anlatılıyor; yapması gerektiği hâlde yapmamış oldukları unutuluyor" gibi bir anlam da çıkarılabilir. Her iki durumda da ecdadın yaptıkları ve yapmadıkları geçmişte kaldı zaten (Etkileri sürüyor tabii ama "geçmişi değiştirmek mümkün değil." anlamında söylüyorum.). Şimdikilere fayda sağlayabilecek olan şey de Notra'nın istediği gibi, tarihe sorgulayıcı şekilde yaklaşmak ve ondan ders almak. Bir başka deyişle, "ecdatperestlik" yapmamak lazım. (Aslına bakarsak ecdatperestlik dinen de sakıncalıdır; ama niyeyse ecdatperestlik yapanlar ve sürekli dini değerlerden dem vuranlar aynı kişiler oluyor.) Ama ecdatperestlik yapmayacağız diye de geçmişi toptan inkâr etmemeliyiz. Yaşanan olumsuzlukların faturasını tamamen geçmişe veya büyüklerimize kesmek de doğru bir anlayış değil.

    "İnsanoğlu aynada mükemmel arar." cümlesi de çok güzel bir tespit içeriyor. Bu durumun ortaya çıkmasında magazin programlarının, stil yarışmalarının ve sosyal medyanın etkisi büyük. Bu mecralar bir nevi kontrol mekanizması gibi işlerken de serzenişlerimiz pek bir şeyi değiştirmeye yaramıyor maalesef; ama tabii ki elimizden geldiği kadar eleştiride bulunmalıyız.

    Verse'ün son cümlesi yanlış anlaşılmalara mahal verebilir; ben de pek anlayamadım, o yüzden yorum yapamayacağım. Belki daha farklı kelimeler seçseydi daha isabetli olurdu.

    yorumlayan adam

    19/7/2019 00:35
        heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0